Du flytter hjemmefra
Det er spændende at flytte hjemmefra, men det er også en meget stor omvæltning. Udover at man selv skal holde styr på budget, husleje og forsikring, skal man også vænne sig til en ny hverdag, hvor man skal huske at få købt mælk, tandpasta og toiletpapir.
Her er vores bud på nogle ting, du skal være opmærksom på, når du flytter hjemmefra.
Forældrekøb
Overvejer I et forældrekøb? Det kan være en stor hjælp for dit barn, da det kan være svært at finde en lejlighed i de store uddannelsesbyer.
Derudover kan det også være en klog investering.

Dorthe Skovby, Boligchef
Find bolig - start i god tid
Hvis du skal bo i én af de store uddannelsesbyer som Århus, Aalborg eller København, kan det være svært at finde en lejlighed.
- Skriv dig på venteliste i god tid hos de store boligselskaber og boligportaler
- Hold øje med ansøgningsfrister på kollegier
- Benyt dig af dit netværk - familie, venner, bekendte og sociale medier
Leje eller eje?
De fleste unge mennesker foretrækker at bo til leje, da det er den mest fleksible løsning. Du kan hurtigt sige lejemålet op, når dit liv tager en ny retning, du kan ringe til en vicevært eller en udlejer, hvis noget går i stykker, og det er oftest også den billigste løsning.

Dorthe Skovby, Boligchef
Ejerbolig
Nogle unge mennesker går med en boligdrøm i maven. Det kan være, du allerede har arbejdet et par år og har en stor opsparing - eller du er måske heldig at have nogle forældre, som vil hjælpe dig økonomisk.
Så har du måske mulighed for at købe din egen bolig eller investere i en andelsbolig. Tag en snak med din rådgiver om dine muligheder.
Realkreditlån
Dorthe Skovby, Boligchef
Indskud
Har du brug for et lån til et indskud? Du kan selv ansøge om et lån i NetBank eller MobilBank. Her kan du selv skrue op og ned for lånebeløbet og løbetiden, og se hvad din månedlige ydelse bliver.
PrivatUng+ Lån
Dorthe Skovby, Boligchef
Boligstøtte
Du kan søge om boligstøtte på borger.dk. Din boligstøtte afhænger af flere ting - hvor meget du får i SU, løn eller andre indtægter, og hvor mange der bor i din husstand. Du kan vente med at søge boligstøtte til efter du er flyttet og kender din økonomiske situation, og så bliver den udbetalt med tilbagevirkende kraft.
borger.dkBudget
Husk disse ting, når du lægger budget:
- Husleje
- Forbrug: el/vand/varme
- Forsikringer og evt. kontingent til fagforening/A-kasse
- Abonnementer: mobil, internet, TV, streamingtjenester osv.
- Medielicens
- Dagligvarer
- Transport
- Opsparing til ferie, tandlægebesøg, tøj, gaver, elektronik osv.

Hjælp til budget
Vi er naturligvis klar til at hjælpe dig med at skabe et overblik. Tag fat i din rådgiver, så finder I sammen ud af, hvordan din nye økonomi skrues bedst sammen. Du kan selv oprette et budget i NetBank, hvor du kan tilføje dine faste overførsler og betalingsserviceaftaler.
Læs mere om BudgetOnline
BetalingsService
Når du tilmelder dine regninger BetalingsService, slipper du for at modtage regninger i postkassen og betale regninger manuelt hver måned i NetBank. Meld dine regninger til BetalingsService, så de bliver betalt automatisk. Hent også BetalingsService appen i App Store eller Google Play, som giver dig et rigtig godt overblik over dine månedlige udgifter.
Gode råd
Strukturér din økonomi ved at oprette flere konti:
- Forbrugskonto til dit daglige forbrug
- Budgetkonto til at betale regninger fra
- Opsparingskonto
Skal du flytte sammen med nogen?
Så kan det være smart at oprette en fælleskonto til dagligvareindkøb med hver jeres betalingskort.
Prøv vores kortvælger
Skal du studere?
Læs flere gode råd her om livet på SU
